BAIKI SENDIRI BADAN KERETA YANG KEMEK

BAIKI SENDIRI BADAN KERETA YANG KEMEK

Kereta anda kemek akibat kemalangan? Pasti anda akan runsing apabila kereta kesayangan mengalami kesan kemek. Sepertimana yang anda tahu, kos untuk mengetuk kemek kereta di bengkel mungkin menelan kos RM200-RM300 walaupun kesan kemek yang berlaku kecil. Tetapi tahukah...
TEKNIK MELAKUKAN “JUMPSTART” KERETA

TEKNIK MELAKUKAN “JUMPSTART” KERETA

Kebanyakan pengguna sering memandang remeh tentang keadaan bateri kereta sehinggalah timbulnya masalah kereta tidak boleh dihidupkan. Sekiranya kejadian ini berlaku ketika dalam perjalanan yang jauh ini sudah pasti akan mendatangkan masalah kepada pamandu. Namun...
TIPS PENJAGAAN SISTEM BREK KERETA YANG PERLU KITA INGAT

TIPS PENJAGAAN SISTEM BREK KERETA YANG PERLU KITA INGAT

Tahukah anda brek adalah salah satu bahagian yang paling utama di beri perhatian, kerana ia akan memastikan kereta boleh berhenti secara selamat apabila ia dikendalikan dan menjamin keselamatan pemandu di jalan raya. Selain itu, brek merupakan komponen yang akan...
BILA KITA PERLU TUKAR SPARK PLUG KERETA?

BILA KITA PERLU TUKAR SPARK PLUG KERETA?

Apa itu Spark Plug? Spark plug atau dalam bahasa malaysia disebut sebagai palam pencucuh merupakan salah satu komponen di dalam sistem pengapian pada kereta yang berfungsi untuk mencetuskan percikan api yang akan membantu proses pembakaran campuran udara dan bahan api...
8 PETUA JIMAT KOS MENGHILANGKAN BAU HAPAK DALAM KERETA

8 PETUA JIMAT KOS MENGHILANGKAN BAU HAPAK DALAM KERETA

Tahukah anda bahawa terdapat pelbagai petua yang boleh diguna pakai untuk menghilangkan bauan hapak di dalam kereta? Bukan sahaja bau hapak, malah ia jugak dapat membantu menghilangkan bau seperti bau durian, bau makanan ataupun bau apa sahaja yang tidak selesa...
KEDUDUKAN TANGAN PADA STERENG YANG SEBENAR UNTUK KITA TAHU

KEDUDUKAN TANGAN PADA STERENG YANG SEBENAR UNTUK KITA TAHU

Anda mungkin diajar untuk memegang stereng dengan kedua-dua tangan di kedudukan jam 10 dan 2 (berpandukan jam analog) di sekolah-sekolah memandu. Kedudukan ini tidak menimbulkan masalah mala adalah ideal bagi kenderaan-kenderaan yg tidak dilengkapi dengan ‘power...
Teknik Mencuci Kereta Yang Betul

Teknik Mencuci Kereta Yang Betul

1. Bersihkan bahagian dalam kereta terlebih dahulu sekiranya anda bercadang untuk mencuci bahagian luar dan dalam kereta. 2. Cuci kereta pada awal pagi atau petang bagi mengelakkan air cepat kering dan meninggalkan kesan tompokan air kering pada kereta. 3. Pastikan...
WAKTU YANG SESUAI MENUKAR BREK PAD KERETA ANDA

WAKTU YANG SESUAI MENUKAR BREK PAD KERETA ANDA

Sama seperti penggunaan bahan api yang akan berbeza bergantung kepada di mana dan bagaimana anda memandu, begitu juga dengan ‘brake pad’ (atau lapisan). Jangka hayat ‘brake pad’ bergantung kepada banyak faktor. Jika anda memandu hanya 12000 km setahun tetapi ia...
8 FAKTOR MENGAPA ENJIN KERETA TIDAK BOLEH DIHIDUPKAN

8 FAKTOR MENGAPA ENJIN KERETA TIDAK BOLEH DIHIDUPKAN

Mungkin ramai pernah mengalami “rushing” nak pergi kerja start enjin tapi tak hidup. Lepas tu mula la tekan minyak, pusing kunci cuba hidupkan enjin tapi masih tak hidup. Adoi, kenapa ye kereta kita macam ni tak mahu hidup ? Jom kita tengok antara 10 sebab...
4 TIPS PENJAGAAN PENGHAWA DINGIN KERETA ANDA

4 TIPS PENJAGAAN PENGHAWA DINGIN KERETA ANDA

Tahukah anda, selain bahagian enjin kereta, air-cond atau penyaman udara anda juga perlu sentiasa diperiksa dan diservis secara berkala. Terdapat beberapa bahagian yang perlu diperiksa bagi memastikan tahap kualiti air-cond berada dalam keadaan yang baik. Antara empat...
ADAKAH MENGURANGKAN HADLAJU, KURANGKAN KEMALANGAN?

ADAKAH MENGURANGKAN HADLAJU, KURANGKAN KEMALANGAN?

Faktor-faktor yang mempengaruhi kelajuan memandu Antara faktor yang menyumbang kepada pemandu memandu pada kelajuan tinggi adalah: • demografi (umur, jantina, pengalaman memandu, pendedahan kepada memandu) • keupayaan visual • kemahiran memandu (persepsi bahaya,...
DASHCAM – BERBALOIKAH?

DASHCAM – BERBALOIKAH?

Kini selalu kelihatan di sosial media sedutan klip insiden-insiden yang berlaku jalan raya. Trend memuat naik klip video ini semakin popular ekoran daripada semakin ramai pengguna kenderaan sudah memasang dashcam di dalam kereta mereka. Kini, dashcam sudah boleh...
TIPS PEMANDUAN KETIKA HUJAN

TIPS PEMANDUAN KETIKA HUJAN

Bukanlah sesuatu yang mudah untuk memandu dan mengharungi perjalanan ketika hujan dalam keadaan basah dan berkabus. Berikut merupakan tips yang boleh anda gunakan untuk membantu anda sampai ke destinasi anda dengan selamat walaupun dalam keadaan hujan lebat....
4 CARA UNTUK MENGELAKKAN KEMARAHAN DI JALAN RAYA

4 CARA UNTUK MENGELAKKAN KEMARAHAN DI JALAN RAYA

Tahukah anda, memandu boleh menjadi salah satu perkara yang berbahaya terutamanya ketika dalam keadaan marah. Dalam keadaan tekanan yang tinggi, emosi boleh mempengaruhi tingkahlaku seseorang ketika memandu. Sesetengah pemandu menggunakan kemarahan, tingkahlaku yang...
BARANG WAJIB ADA DALAM KERETA ANDA UNTUK PERJALANAN YANG JAUH

BARANG WAJIB ADA DALAM KERETA ANDA UNTUK PERJALANAN YANG JAUH

Setiap kali sebelum memulakan ‘roadtrip’ anda, anda perlulah memastikan barang-barang berikut berada di dalam kereta anda. Barang-barang ini bukan sahaja sangat berguna dalam saat kecemasan, malah membantu dalam mengekalkan keselesaan perjalanan. Oleh itu, anda juga...
APA ITU AUTONOMOUS CAR?

APA ITU AUTONOMOUS CAR?

Perkembangan teknologi bidang automotif telah mencapai tahap yang mengagumkan dengan terciptanya Autonomous Car ataupun lebih diketahui sebagai “Kereta Pemanduan Automatik”. Autonomous Car adalah kereta yang berupaya memandu dengan sendirinya dengan cara mengesan...
SELENGGARA SENDIRI KERETA ANDA DI RUMAH

SELENGGARA SENDIRI KERETA ANDA DI RUMAH

Penyelenggaran atau dalam bahasa asingnya “maintenance” kereta boleh dilakukan sendiri di rumah tanpa bantuan mekanikal yang professional dan secara tidak langsung dapat membantu anda menjimatkan masa dan kos penyelenggaraan kenderaan di bengkel. Terdapat...
APA ITU TEKNOLOGI KERETA HYBRID

APA ITU TEKNOLOGI KERETA HYBRID

Pada zaman kini, teknologi dalam bidang industri kenderaan semakin berkembang pesat dan lebih cenderung ke arah menghasilkan kenderaan yang lebih mesra alam. Pelbagai kajian turut dilakukan bagi menggantikan petrol sebagai sumber utama bagi menjana tenaga bagi...
8 CARA MENGURANGKAN KEMUNGKINAN KERETA ANDA DARI DICURI

8 CARA MENGURANGKAN KEMUNGKINAN KERETA ANDA DARI DICURI

Saban hari kes-kes jenayah seperti ragut, samun dan sindiket mencuri kereta seringkali kita dengar. Sedar atau tidak, kes kecurian kereta ini sering berlaku disebabkan kecuaian pemilik kereta itu sendiri. Pemilik sering leka dengan keselamatan kereta mereka. Justeru...